Chcete zakoupit knihu Daniely Krčové Sportovní výživa na míru? KOUPIT ZDE
Další články autorky na FitPark.cz naleznete zde. K dispozici je i její výživová NutriD poradna, kterou najdete také na Facebooku.
Bílkoviny našeho těla podléhají neustálému rozpadu (degradaci) a novotvorbě (syntéze). Tento proces označujeme za denní obrat bílkovin a patří mezi nevyhnutelný pochod našeho organismu. Bílkoviny jsou vytvářeny z přijatých proteinů (aminokyselin) ve stravě, proto je dostatečný příjem z kvalitních zdrojů zcela nezbytný nejen pro sportovce, ale pro každého člověka. Sportovci jsou vůči rozpadu bílkovin náchylnější kvůli intenzivnímu tréninku, proto musí dbát na dostatečný příjem bílkovin. Potřeba bílkovin u sportovců bývá viditelně vyšší než u běžné fyzicky neaktivní populace. Fyzická zátěž a pravidelný trénink klade vysoké nároky na některé fyziologické systémy našeho organismu, které pro svou správnou obnovu a fungování vyžadují vhodnou nutriční podporu (výživu). Pro lepší adaptaci na fyzickou zátěž, správnou regeneraci, budování síly a zlepšení sportovního výkonu je proto zcela nezbytné zajistit v potréninkové výživě dostatek kvalitních bílkovin. Pokud trénujete, musíte i regenerovat. Pokud chcete regenerovat, musíte i správně jíst. Optimální regenerace vám zajistí to, že budete během dalšího tréninku schopni cvičit se stejnými nebo dokonce i vyššími váhami či vyšší intenzitou než v tréninku předchozím.
Ohledně příjmu bílkovin vzniká celá řada diskuzí a samotná doporučení bývají nejednotná. Jako minimální příjem bílkovin se uvádí 1 g/kg tělesné hmotnosti a horní hranice příjmu sahá až k příjmu 3,4 g/kg. Denní příjem bílkovin je výrazně ovlivněn fyzickou aktivitou a mnoha dalšími faktory jako je věk, pohlaví, množství svalové hmoty, typ fyzické zátěže (aerobní nebo silový trénink) a sportovní cíl (budování svalové hmoty, udržování hmotnosti, redukce tělesného tuku aj.). Spodní hranice příjmu bílkovin je stanovena jako bezpečnostní limit pro prevenci nutričních nedostatků souvisejících s deficitem bílkovin u většiny sedavé populace (97–98 %). Z toho důvodu je zcela jasné, že tento příjem bude nedostačující pro většinu fyzicky aktivních lidí a sportovců. Podle dostupných evidencí dochází k podpoře regeneračních a reparačních procesů už při příjmu bílkovin 1,2–1,4 g/kg a den. Zjednodušeně lze říct, že pokud bychom neměli žádný sportovní či nutriční cíl a cvičili jen tak pro zábavu párkrát do týdne, tak by nám mohl stačit i tento příjem bílkovin. Řada z nás však má cíle, chce lépe vypadat, někam se sportovně dostat dál, budovat svalovou hmotu, proto může být příjem bílkovin individuálně odlišný. Většina kondičních sportovců s cílem mírné redukce tělesného tuku, tvarování postavy a udržování svalové hmoty si vystačí s příjmem bílkovin 1,4–1,8 g/kg a den. Pokud je vašim cílem maximální budování svalové hmoty, navyšte příjem bílkovin na 1,8–2,2 g/kg a den. V případě sníženého energetického příjmu (kalorický deficit) s omezením energie ze sacharidů ve stravě během silového nebo fitness tréninku můžete navýšit příjem bílkovin na 2,0–2,3 g/kg a den (krátkodobě lze navýšit až na 3,1 g/kg a den, např. v období rýsovací fáze před závody v kulturistice nebo bikini fitness). Navýšení bílkovin v období redukce tělesného tuku se používá především z toho důvodu, že bílkoviny v potravě částečně chrání svalové bílkoviny (svalovou hmotu) před odbouráváním a hradí také efektivněji část kalorií místo energeticky využitelnějších sacharidů, protože mají podstatný sytící účinek, a to má pro redukci hmotnosti velký význam. Nesmíme zapomenout ani na vytrvalostní sportovce, kteří se věnují aerobním aktivitám. Příjem bílkovin je pro ně stejně tak důležitý, jako pro všechny ostatní sportovce, ačkoliv jejich hlavním cílem není budování svalové hmoty. Vytrvalostní sportovci by měli přijímat 1,2–1,6 g/kg bílkovin denně v závislosti na intenzitě, objemu a frekvenci tréninku. Je potřeba samozřejmě zdůraznit, že při stanovení optimálního příjmu bílkovin je nezbytné zohlednit aktivní tělesnou hmotnost člověka neboli beztukovou hmotnost těla (FFM = Fat Free Mass), protože našim cílem není vyživovat bílkovinami tukovou tkáň, ale aktivní hmotnost těla. Na to je potřeba myslet především u osob s vyšší tělesnou hmotností a větším zastoupením tělesného tuku, u kterých tvoří tělesný tuk více než 20 % hmotnosti těla (u žen nad 30 %).
V lidském těle se vyskytuje 21 aminokyselin, které tvoří bílkoviny našeho těla. Tyto aminokyseliny se dělí na esenciální, neesenciální a semiesenciální. Neesenciální aminokyseliny si naše tělo umí vyrobit samo. Esenciální aminokyseliny však musíme přijímat potravou, tělo si je vyrobit nedokáže. Semiesenciální aminokyseliny jsou takové, které se stávají esenciálními v období určité fáze vývoje (např. růst). Aby naše tělo správně fungovaly a abychom byli zdraví, potřebujeme všechny esenciální aminokyseliny, a to v odpovídajících poměrech.
Živočišné produkty patří tedy mezi nejkvalitnější zdroje bílkovin, protože rostlinné proteiny obsahují obvykle méně některých typů aminokyselin. Nicméně, v rostlinných potravinách se nachází mnoho jiných druhů živin, které chybí v živočišných potravinách (vláknina, antioxidanty a fytochemikálie). Z toho důvodu je vhodné jíst jak potraviny živočišného, tak rostlinného původu.
Často se setkávám s dotazem, zda užívat proteinové nápoje a suplementy. Pokud chceme vybudovat svalovou hmotu nebo shodit tělesný tuk, jsou opravdu nezbytné? Odpověď je jednoduchá – proteinový nápoj ke svému životu sportovce nepotřebujeme a ani nám zázračně nevykouzlí svaly Pepka námořníka. Po tréninku je naše tělo „hladové“ po kvalitních živinách, především po bílkovinách, to je pravda. Celkový denní příjem bílkovin je však mnohem důležitější než proteinový nápoj po tréninku (s výjimkou profesionálních sportovců, kteří těží ze správného nutričního timingu). Pokud dokážete svůj jídelníček poskládat tak, aby obsahoval dostatek kvalitních bílkovin z potravin a zároveň se do dvou hodin od tréninku stihnete najíst, můžete proteinový nápoj oželet. Proteinové nápoje zajišťují doplnění bílkovin do jídelníčku a mohou nám pomoci s chybějícím příjmem bílkovin, pokud nejsme svou denní potřebu bílkovin schopni naplnit z běžné stravy, ať už kvůli vysokým požadavkům na příjem bílkovin (nad 1,8 g/kg a den) nebo z jakýchkoliv jiných důvodů (např. vegetariánství). Pokud nás však nelimituje doba nutná k regeneraci a další trénink nenásleduje do 24 hodin, postačí nám k optimální regeneraci správně nastavený jídelníček a vhodné potréninkové jídlo do 1–2 hodin od ukončení zátěže.
Zařazení proteinového nápoje po tréninku má největší význam při budování svalové hmoty, v období redukce tělesného tuku, obecně nízkém příjmu bílkovin ve stravě a v situacích, kdy bude z jakýchkoliv důvodů odloženo potréninkové jídlo. Při výběru proteinového nápoje máme na výběr opravdu nepřeberné množství různých suplementů, jaký tedy zvolit? Nejvhodnější volbou pro potréninkový doplněk je syrovátkový protein. Syrovátkový protein se vyznačuje rychlou vstřebatelností a je k dispozici pro tréninkem unavené a poškozené svaly krátce po jeho konzumaci. Můžeme si vybrat koncentrát, izolát nebo hydrolyzát. Nejlépe vstřebatelný pro naše tělo je hydrolyzát, protože se jedná o částečně naštěpený protein. Pro účely rekreačního sportovce však plně postačí čistý koncentrát nebo kvalitnější izolát. Další kategorií proteinů jsou noční proteiny, ve kterých převažuje bílkovina kasein. Kasein se tráví a vstřebává dlouho, a to až 7 hodin. Jeho zařazení je tak vhodné právě před spaním, kdy plně pokryje období spánku a postupně tělu dodává potřebné aminokyseliny. Třetí kategorií proteinů jsou vícesložkové proteiny složené z několika zdrojů bílkovin. Nejčastěji jsou kombinovány proteiny syrovátkové, vaječné, kaseinové a sójové nebo kolagenové. Odlišné vlastnosti udávají také délku vstřebatelnosti bílkovin, proto je zařazení vícesložkových proteinů vhodné během dne pro zajištění potřeb bílkovin v období, kdy nemáte déle přístup ke kvalitnímu zdroji potravy.
Je zcela jasné, že ne každý z nás jí pravidelně doporučených 5 jídel denně. Samozřejmě to není ani nutnost, ale pojďme se podívat trochu na to, jak by vypadala doporučená denní dávka bílkovin rozložená do různých denních porcí pod drobnohledem. Aplikujme si to na příkladu sportovce Jendy s denním příjmem bílkovin 160 g denně. Pojďme se podívat, jak by musel vypadat jeho jídelníček, kdyby jedl různě frekventovaně a jaký by to mělo vliv na jeho trávení i metabolismus.
Shrňme si to. Příklad na bílkovinách uvádím záměrně, protože celkový denní příjem bílkovin při vyšších potřebách je vždy velmi složité zkonzumovat v jedné až třech porcích za den (nízkofrekvenční stravování). Z tohoto hlediska je pak řešením zpravidelnit stravu nebo zařadit proteinové doplňky, aby nedošlo k nedostatku bílkovin a úbytku svalové hmoty. Připomínám a zdůrazňuji, že na prvním místě by měla být vždy vyvážená strava, tedy jídelníček složený z potravin s vysokou biologickou hodnotou. Usilujte o to, aby váš jídelníček tvořilo 3–5 denních porcí, do kterých je vhodně rozvržen váš energetický příjem i příjem jednotlivých živin.
Fotografie:
Zdroje a doporučená literatura
Autor článku
Mgr. Daniela Krčová
Nutriční specialistka
NutriD poradna s.r.o. – výživová poradna
www.nutridporadna.cz
Jak dlouho je dobré v infrasauně být? Pro koho je infrasauna vhodná? Jaké jsou pravidla pro používání infrasauny? To všechno a mnohem více se dozvíte v tomto článku.
Naše tělo je stvořeno pro pohyb ve všech směrech a rukama byste si měli dosáhnout kamkoliv. Udělejme si tedy pro začátek malý testík.
CF u nás je typ funkčního tréninku, který je většinou rozdělený do tří hlavních části a to warm-up (rozvička), silová část a samostatný workout.
Kdybyste vedle sebe postavili dvě stejně vysoké ženy se stejnou váhou, přičemž jedna posiluje a druhá ne, pak vám garantuji, že ta, která cvičí, bude vypadat mnohem štíhleji než ta druhá. Schválně si